5 szuper program az iskolai szünetekre

Június beköszöntével elérkezik a gyerekek számára az, amit voltaképpen egész évben nagyon vártak: a nagybetűs nyári szünet! Megvannak még azok az emlékek, hogy milyen jó érzés volt, mikor szépen lassan elkezdtek felkerülni a krétatáblára a VAKÁCIÓ betűi? Nos igen, régen sem volt másképp, és most is ugyanúgy történnek a dolgok: a gyerekek imádják a nyári szünetet, jól esik maguk mögött tudni a kötelezettségeket és végre belevethetik magukat a felhőtlen, gondtalan, örömteli percekbe! Végre újra lehetőség nyílik arra, hogy kiszakadjanak a napi rutinból és élvezhessék a nyár adta jobbnál-jobb lehetőségeket. No de hova is érdemes menni ilyenkor? Mivel lehet kellően lefoglalni egy kisiskolás gyereket és mi az, ami tényleg örömet tud szerezni nekik ilyenkor? Cikkünkben 5 olyan általános programot említünk meg, ami nem csak a gyermek, de a szülő számára is ugyanúgy élvezetes lesz!

De miért is fontosak az iskolai szünetek?

Egy nyári szünet több szempontból is fontos a gyerekek számára. Először is, végre lehetőségük nyílik igazán kipihenni magukat: fizikailag és lelkileg is. Nem kell parancsszóra ébredni, nincs ébresztőóra, addig lehet aludni, ameddig csak jólesik. Ez bizony a növekedésben lévő szervezetüknek nagyon jót tesz, és sokkal kiegyensúlyozottabbak lesznek általa. A több kisebb és ez az egy nagy szünet azért jó, mert segít megelőzni a „kiégést” – azt a monoton állapotot, mikor a hétköznap már egyáltalán nem esik jól és csak arra vágynak, hogy túl legyenek rajta, mert fárasztó és szinte mindig ugyanolyan. Pontosan úgy élik meg, mint ahogyan mi is egyetlen nap szabadságot a munkahelyünkön: fenomenális érzés!

A szünetek alatt a gyerekeknek lehetőségük nyílik részt venni olyan tevékenységeken, amikre hétköznap, iskolai időszak alatt egyáltalán nincsen idő. Többféle sportot tudnak kipróbálni, a művészet több területén próbára tehetik magukat és elmehetnek mindenféle táborba vagy kirándulásra. Ez mind hozzájárul a személyiségük és a kreativitásuk fejlődéséhez.

Az iskolai szünetek a családi és a baráti kapcsolatokat is elmélyíthetik, hiszen ilyenkor mindenkivel értékesebb, minőségibb időt tudnak együtt tölteni a gyerekek.

Sokat javíthat a motiváción az, ha újult erővel térnek vissza egy tanévbe és érettebben, kicsit idősebben és tapasztaltabban tudnak nekikezdeni egy újabb mérföldkőnek.

Lássuk, merre érdemes nyáron töltenie az idejét egy iskolásnak!

Menjünk a vízpartra!

Ha nyár, akkor vízpart és önfeledt csobbanás – csak ne felejtsük el az úszógumit is magunkkal vinni, hogy biztonságos is legyen! Teljesen mindegy, hogy tengerpart, Balaton, egy kisebb tó vagy egy fürdőzésre alkalmas folyóparti rész: a gyerekek imádnak csobbanni és nyáron lételemük a víz. Nem csak nekik, de nekünk is jól esik a hűsítés, kiszakadva a hétköznapok mókuskerekéből, miközben vidám perceket töltünk el a szeretteinkkel – nos, ezek a megfizethetetlen értékek! Ez az időszak alkalmas lehet az úszás gyakorlására is, de akár érdemes külön órákat is venni ilyenkor, hiszen sokkal több az idő rá, és nem kell még ezt is beiktatni plusz foglalkozásként a tanítás után.

Írassuk be nyári táborba!

Egy nyári tábor nagyon sok szempontból hasznos, és ugyan ebből a szülő nem tudja kivenni a részét közösen, együtt a gyermekkel, azért az a tudat, hogy valami olyat csinál, amit szeret és jó kezekben van, maximálisan megnyugtató. Sokan csak így tudják megoldani nyáron a munkát, hogy néhány táborba beiratják gyermeküket. Vannak már szép számban olyanok, ahova reggel viszik, este hozzák, így még ottaludni sem kell, de foglalkozásokon közben maximálisan részt tudott venni a gyermek. Az a fontos, hogy olyan tematikája legyen, amit szeret és élvez a gyerek – ennyi a titok. Rengeteg lehetősége lesz az önállósodásra és az új barátok szerzésére is, szóval szociális szempontból ez mindenképpen egy nagyon erős pontja a nyári lehetőségeknek.

Kiránduljunk sokat a természetben!

Az egyik legjobb, legszebb élmény a természetben való séta és kirándulás közösen a családdal. Hatalmas élményt ad és a jó levegőn lenni együtt igazán felbecsülhetetlen dolog a mai rohanó világunkban. A gyerekeknek nagyon fontos, hogy felfedezhessék a környezetük szépségeit és a megismerhessenek olyan dolgokat, amivel azelőtt még nem találkoztak. Mutassuk meg nekik a világot, mert nagyon fogják élvezni és ezek azok az emlékek, amik biztosan sokáig élnek majd bennük!

Különféle kézműves és kreatív foglalkozásokon vegyünk részt!

Mindig lehet új dolgokat tanulni és az az igazság, hogy kell is! Ha érdeklődő, a világra nyitott gyermeket nevelünk, akkor azt fogjuk észrevenni, hogy mindent szívesen kipróbál és nem hátrál meg az új dolgoktól. A kézműves és kreatív foglalkozások nagyon sok készséget fejlesztenek. Talán az egyik legfontosabb dolog ehhez kapcsolódóan az, hogy segít az önkifejezésben és az érzelmek kifejezésében. Amikor a gyerekek saját maguk készítenek valamit, büszkeséget éreznek az alkotásuk iránt. Ha tehetjük, akkor az ilyen jellegű programokat akár megfűszerezhetjük azzal is, hogy családi programot csinálunk belőle és együtt, közösen hozunk létre valami szépet.

Próbáljunk ki új helyeket vagy dolgokat, legyen egy nyári bakancslistánk!

Ötödik tippként nem egy konkrét dolgot, hanem egy ötletet hoztunk: nyár elején készítsünk közösen egy bakancslistát. Erre a listára azok a dolgok kerüljenek fel, amit szeretnénk a 2.5 hónap alatt kipróbálni és amiről elhatározzuk, hogy biztosan meg is fogjuk valósítani. Lehetnek ezen olyan általános dolgok, mint kukorica evés a Balaton parton, óriáskerekezés Budapesten, egy szentendrei séta, vagy éppen egy könyvolvasás a Duna-parton: a lényeg, hogy közös vágyak szerepeljenek rajta és hogy együtt pipáljuk ki, ha valamelyiket megcsináltuk. Csodás, felemelő érzés lesz!

Egy nyári szünet a feltöltődésről és a pihenésről, továbbá az új élmények megszerzéséről szól. Nekünk, szülőknek az a dolgunk, hogy segítő kezet nyújtsunk nekik abban, hogy aztán minden egyes szeptemberben elmondhassák: „Ez volt életem legjobb nyári szünete!”.