Ingyen jogsi diákoknak

A kormány idén átvállalja a jogsi megszerzésének költségit, a döntés több jogosítvány kategóriát is érint. Míg a kamionos jogsi már a március 1-től elérhető lesz ingyen a meghirdetetett képzési program keretében, a középiskolások számára ingyenesen megszerezhető B jogsinál még dolgoznak a tervezeten. Az idő sürget, mert az eredeti tervek szerint 2024 szeptemberétől már elérhető lesz az ingyen jogsi diákoknak. Tervek szerint a magyar kormány a B jogosítvány megszerzésének teljes költségét megtéríti majd a középiskolásoknak és az állami szakképző intézményekben tanulóknak. Mintegy 300.000 diák élhet majd ezzel a lehetőséggel, mely hangsúlyozzuk még csak egy tervezet. De mit lehet tudni eddig?

Az első B kategóriás jogosítvány megszerzésére a Magyar Állam már most is ad támogatást, melynek felső határa 25.000 Ft. A KRESZ oktatás és vizsga költségét – első jogosítvány esetén – valamivel több, mint 50%-ban az állam megtéríti. Az első jogosítvány megszerzéséhez kapcsolódó támogatásról és annak feltételeiről a Zebrajogsi autósiskola oldalán találsz egy jó összefoglalót a linkre kattintva.

Az új törvénytervezet szerint az Állam ennél jóval többet térít majd meg a jogsi költségéből.

Ingyen jogsi diákoknak – feltételek:

A fenti javaslat gyakorlatban történő megvalósíthatóságáról jelenleg azonban semmilyen konkrétumot nem lehet tudni, ezért nem biztos, hogy érdemes az ingyenes lehetőségre hosszasan várakozni annak a középiskolás diáknak, aki minél előbb jogosítványt szeretne.

Jelenleg nem ismertek például a diákokat érintő lehetséges korosztályi felső határok és az esetleges egyéb (pl. tanulmányi?)  feltételek. Nem ismert az sem, hogy mennyi idő áll rendelkezésére a tanulónak a támogatás igénybevételére. Nem ismertek továbbá az autósiskolákat érintő esetleges feltételek. Az valószínű, hogy az ingyenes jogsi diákoknak bármelyik autósiskolánál megszerezhető lesz, de ennek pontos feltételeit szintén nem ismerjük.

A törvényjavaslatról a cikk írásakor végleges döntés még nem született, az egész egyelőre tervezet.