Mikor lesz az óraátállítás 2022-ben?

 

A nyári időszámításról 2022 október 30-án térünk vissza a téli időszámításra. Az óraátállítás vagyis a

 

téli időszámítás kezdete Magyarországon 2022. október 30. -án, vasárnap, hajnali 2 óra.

Ekkor kell előre átállítani az órákat 3 órára.

 

A téli időszámítás mindig október utolsó vasárnapján és március utolsó vasárnapjáig tart.  A nyári időszámítás pedig március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart.

Az Európai Unió már évekkel ezelőtt úgy döntött, hogy a jövőben minden tagországnak véglegesen be kell állnia az általa megválasztott vagy nyári, vagy téli időszámításra. Tehát a szándék szerint nem lesz több óraátállítás. A végleges döntés arról, hogy ez mikortól kötelező a tagországoknak, eddig azonban még nem született meg. A következő években – amíg az óraátállítást el nem törlik – az alábbiak szerint fog alakulni a nyári és a téli időszámítás kezdete az EU-ban és Magyarországon is.

Óraátállítás 2023

Nyári időszámítás kezdete 2023. Március 26 vasárnap – az órákat előbbre állítjuk egy órával

Téli időszámítás kezdete 2023. Október 29 vasárnap – az órákat visszaállítjuk egy órával

Óraátállítás 2024

Nyári időszámítás kezdete 2024. Március 31 vasárnap – az órákat előbbre állítjuk egy órával

Téli időszámítás kezdete 2024. Október 27 vasárnap – az órákat visszaállítjuk egy órával

Óraátállítás 2025

Nyári időszámítás kezdete 2025. Március 30 vasárnap – az órákat előbbre állítjuk egy órával

Téli időszámítás kezdete 2025. Október 26 vasárnap – az órákat visszaállítjuk egy órával

 

Érdekességek az óraátállításról

Az óraátállítás története

Az óraátállítást a világon elsőként az USA vezette be a – Daylight Saving Time, vagyis nyári időszámítás-ra történő átállással, már több mint 100 évvel ezelőtt, azon ötlet alapján, hogy spórolni lehessen a szénfogyasztáson. A remek ötletnek tűnő kezdeményezést az első világháborúra készülő európia nagyhatalmak gyorsan átvették, köztük Magyarország is. Az energiafogyasztás csökkentésén kívül később aztán egyéb tényezők, például az üzletek hosszabb nyitva tarthatósága, hosszabban tartó nappali világosság mellett a bűnözés visszaszorítása, stb szerepelt az óraátállítás előnyei között. A 20. században Európa legtöbb országában nem alkalmazták folyamatosan a téli és nyári időszámítást, míg végül az Európában az Unió 1997-ben szabályozta és egységesítette az óraátállítás intézményét.

 

Az óraátállítás eltörlése

És ahogy az lenni szokott, ha valami kötelezővé és egységessé válik az sok mindenkinek nem tetszik. Ez derült ki az Európai Unió  közvélemény kutatásából is, ahol az EU polgárai elsöprő többségben úgy nyilatkoztak, hogy köszönik, de nem kérnek az óraátállításból többé. Ennek következményeként az Európai Parlament 2019 márciusában úgy döntött, hogy eltörli az óraátállítást, és megadja a tagországoknak a jogot, hogy maguk dönthessék el, a téli vagy pedig a nyári időszámítást választják. Azonban ez a mai napig nem történt meg, sokkal súlyosabb problémákkal kellett foglalkozni (Covid, háborús helyzet Ukrajnában)

Az óraátállítás eltörlésének előnyei között említhetjük, hogy megszűnik az az emberi szervezetet megbolygató hatás, mely felborítja a biológiai ritmust és az alvási ciklust. (Kellemetlen közérzet, a fejfájás, figyelmetlenség, nehéz ébredés, kialvatlanság, étvágytalanság és ingerlékenység.) Hátránya a magasabb energia felhasználás mellett az, hogy hiába az egységes időszámítás, az EU túl nagy és földrajzilag széles ahhoz, hogy egyetlen egységes időzónával mindenki a napi biológiai ritmusának megfelelő időszámítást, időbeosztást élvezhesse.

Hogyan tehetjük könnyebbé az óraátállítást a gyerekeknek?

Az óvodás és iskolás korú gyerekeket megviseli az óraátállítás, főleg a nyári időszámításra való átállás, mert ilyenkor egyik napról a másikra korábban kell kelniük. Ráadásul lévén március utolsó vasárnapja az óraátállítás dátuma, sajnos nem esik az iskolai szünetre. A korai kelés miatt a vércukorszint alvás közbeni állapotban marad, ezért fáradtak, dekoncentráltak, levertek a gyerekek. Este viszont még nem álmosak,  nagyon is éberek, hisz belső órájuk szerint még nem kellene ágyba kerülniük.

Segítségünkre van szükség ebben is, az alábbiakat tudjuk tenni, hogy könnyebb legyen nekik:

  • 20 percenként haladva, apránként változtassuk a napirendi pontok idejét: az ébredést, a lefekvést mindenképpen, esetleg az étkezéseket, már az óraátállítás előtt 3-4 nappal elkezdve.
  • az óraátállítást követően fokozottan figyeljünk a gyerekere, iktassunk be többször pihenőt napközben.
  • felnőttként is érdemes a fenti szabályokat alkalmazni, főleg mikor autót vezetünk, vagy más, balesetveszélyes tevékenységet végzünk.