Téli szünet 2022 visszaszámláló

Nap

:

Óra

:

Perc

:

Mp

Mikor lesz a téli szünet 2022 -ben?

A 2022- 2023-as új tanévre az iskolai szünetek tényleges és pontos időpontja megállapításra került, a következőképpen alakul:

Téli szünet 2022

A téli szünet előtti utolsó tanítási nap 2022. december 21 (szerda).

A téli szünet utáni első tanítási nap 2023. január 9. (HÉTFŐ) lesz.

Hány napos az iskolai téli  szünet?

A téli szünet valószínűleg így 19 napos lesz.

 

Az iskolai téli szünet idején az alábbi munkaszüneti napok lesznek:

December 24 szombat – Szenteste napja

December  25 vasárnap – Karácsony

December 26 hétfő – Karácsony

Január 1. vasárnap Új év napja

5+1 program tipp a tartalmas téli szünetért

Bár a téli szünet 16 nap, ilyenkor nagyon elfoglaltak vagyunk a karácsonyi, később az újévi előkészületekkel, ajándék készítéssel, vásárlással, főzéssel. Az ünnepeket is családi körben töltjük, Mégis érdemes a téli szünetben is beiktatni egy-egy napot vagy fél napot, hogy kicsit kimozduljunk és kikapcsoljunk az ünnepi pörgésből. Ehhez gyűjtöttünk néhány ötletet , hogy a 2022-es téli szünetet is tartalmasan tölthessétek el.

1. Nem csak az Adventi vásár

Hiányzik még egy két apróság vagy éppen egy különleges darab a karácsonyfa alól? Karácsony előtti utolsó hétvégén Nézz körül a Gozsdu Weekend Marketen! Antik, retró és kortárs bolhapiacon nagy eséllyel találod meg, amit szeretnél! Pénteken inkább ékszervásárt találsz itt, szombaton Antik Vintage termékeket, vasárnap pedig a GoArt! Art Market rendezvényeit, melyek Karácsony táján még bőségesebb izgalmasabb kínálattal csábítanak.

Cím: 1075 Budapest VII. kerület, Király utca 13.

Ha kimozdulnál és egy kisebb vidéki, de közeli és nagyon hangulatos karácsonyi vásárban néznél szét inkább, látogass el a Szentendre Karácsonyi vásárba.  Szentendre Fő tere és sétáló utcája (Dumtsa Jenő u.) adventkor a karácsonyi vásár idején a legjobb. Sétálóutcán ilyenkor is nyitva van több gasztro terasz, az utca közepén pedig az árusok bódéi sorakoznak.  Meleg ételek és italok, hét közben inkább ráérős eladók mindenfelé. Megtalálható itt minden: Sajtok, forró tea, forralt bor és csokoládé, sültkolbász lencsével és párolt káposztával, fazekasáruk, üveg ékszerek, kézműves szappanok,sapkák, kesztyűk, ékszerek, karácsonyfadíszek, gyertyák, fakanalak. És persze a gyerekek örömére a már elmaradhatatlan édes street food kategóriában két legnagyobb kedvencük, a churros és a kürtőskalács. Jobbára helyi és környékbeli termelők munkái, termékeit találhatjuk meg a kézműves és gasztro piacon.

 

2. Éjszakai fürdés a Leányfalu termálfürdőben

Az iskolai szünet azért is jó, mert végre nem kell korán kelni! Ilyenkor kicsit lazábbra véve az esti takarodó időpontját, akár még gyerekekkel is jó esti program az éjszakai termálfürdőzés a Leányfalui strandon. Bár az esték már csípősek ilyenkor, a termál víz átmelegít és különleges kikapcsolódást nyújt: megnyugtat, csökkenti, vagy megszünteti az ideg- és izomfájdalmakat, teljesen kikapcsol a rohanásból. A téli szünet idején minden pénteken és szombaton 20:00-24:00 óráig lehet éjszaka fürdőzni és felnőtteknek a szaunaházában lazítani. A belépő 2.000 Ft/fő.

Forrás: leanyfurdo.hu

3. Lillafüredi kirándulás fényvonatozással

 Téli havas kirándulást tenni mindig nagyszerű dolog. Ha Lillafüredet veszitek célba, a kirándulásnak ünnepi hangulatot kölcsönöz Advent idején a Lillafüredi fényvonat.  Lillafüredi Erdei Kisvasút ugyanis ilyenkor fényes, ünnepi díszbe öltöztetve szállítja kis utasait. A Kisvasút Magyarország egyik legszebb fekvésű kiránduló vidékén közlekedik,  csodás vonalvezetéssel.

A vonatok Miskolc-Dorottya utcáról 16:30-kor, Lillafüredről 17:25-kor indulnak, előzetes regisztráció nélkül, normál díjszabás szerint vehetők igénybe. A járatok Diósgyőr, Majláth, Papírgyár és Puskaporos megállóhelyeken, állomásokon nem állnak meg.

4. Karácsonyi koncertek különleges környezetben

Az évnek ebben az ünnepi időszakában rengetegen lehetőségünk van esti kikapcsolódáskánt arra, hogy koncertre, operába menjünk. Még különlegesebbé tehetik az ünnepi élményt a különleges helyszínek, ilyeneket gyűjtöttünk itt össze a 2022-es év végére.

Adventi koncert a Gödőllői Királyi Kastély lovardájában 2022.12.18

Az 1870-es években a királyi család sokszor töltötte Gödöllőn a karácsonyi ünnepeket. A kastély ezért ma is ünnepi díszbe öltözik az Advent idejére, csodálatos karácsonyi dekorációval tekinthető meg az épület ebben az időszakban, sőt színes programokkal várja az érdeklődőket az Adventi kastélynapok keretében. A koncert részletei itt találhatók: https://www.programturizmus.hu/ajanlat-adventi-koncert-godollo.html

Karácsonyi orgonahangverseny Pannonhalmán 2022. 12.26

A Főapátsági Orgonahangverseny-sorozat állandó főszereplője a Szent Márton-bazilika 1985-ben felszentelt 41 regiszteres koncertorgonája. A főapátság jeles egyházi, vagy állami ünnepek köré szervezve minden évben a legkiválóbb orgonaművészeket hívja, hogy szólaltassák meg a hangszert.  A koncert részletei itt találhatók: https://www.programturizmus.hu/ajanlat-orgonahangverseny.html:

Karácsonyi koncertek a Zeneakadémián 2022.12.18

Különleges, látványos koncert a Zeneakadémia Nagytermében. A koncert részletei itt: https://www.programturizmus.hu/ajanlat-karacsonyi-koncert-zeneakademia.html

 

5. Korizás, jégvitorlázás és puncsozás a Balatonnál

A Balaton sajnos télen már nem sokszor fagy be, de ha igen, akkor rengetegen koriznak, fakutyáznak és jégvitorláznak rajta. Egészen különleges élmény! Ha idén télen nem lesz olyan hideg, akkor sincs nagy baj, hisz a Balaton körül több koripálya is működik. Kedvencünk a Balatonlellei kikötő koripályája, nagyon hangulatos, lehet korit bérelni és forralt bort, puncsot inni. Ha a puncsból itt nem jutna elég, este érdemes ellátogatni Siófokra, ahol a Víztoronynál szilveszterre hangoló Évzáró Puncs Partyt tartanak December 27 – 30 között. Finom ünnepi streetfood ételekkel italokkal, forralt borral, punccsal, kürtőskaláccsal, újévi fánkkal.

+1. Szilveszteri csergetés Hajdúszoboszlón

Hajdúszoboszlóra, Európa legnagyobb fürdőkomplexumába nem csupán a fürdőzés miatt érdemes az év végén ellátogatni. Bár nem megvetendő hagyomány és élmény a szilveszteri buli után az újév napját egy kiadós áztatással kezdeni. Hajdúszoboszló főterén ugyanis minden évben csergetéssel búcsúznak a csikósok az óévtől. Az Óévbúcsúztató szilveszteri csergetés Hajdúszoboszló főterén tekinthető meg, a hagyományos programot tűzijáték és zenés koncertek követik.